House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

Project: House in Ranzo
Architects: Wespi de Meuron
Location: Ranzo, Switzerland
Area: 1,367 sqft
Photographs by: Hannes Henz

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

House in Ranzo by Wespi de Meuron

Wespi de Meuron is an architecture studio that we’ve stumbled upon before. In particular, we’ve featured their Concrete House and House in Brissago projects on our site.
Today, we’ve got another one of their contemporary homes to feature on our site. The House in Ranzo is a minimal interpretation of local, historical references into a contemporary dwelling. It is a compact 1,367 square foot home covered in traditional natural gray plaster with a pergola and courtyard walls that form a Mediterranean character.

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

The project works with references to the historical architectural culture of the place and interprets them anew.

The traditional natural grey plaster of the façade associated with the simple cube of the modern house detracts itself from a precise temporal assignment.

This house is closely linked to the historical paths from the lake to the village. The terrace with a mountainside courtyard wall, a long bench and natural stone paving has Mediterranean character. The pergola place on the old barn is directly connected with a steep staircase to the house and forms a counterpoint to the new building

Wespi de Meuron

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

House in Ranzo by Wespi de Meuron in Ranzo, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Project: Villa SAH
Architects: Andrea Pelati Architecte
Location: Neuchâtel, Switzerland
Area: 2,282 sqft
Photographs by: Thomas Jantscher

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte

Andrea Pelati Architecte – a Swiss studio, is responsible for the stunning contemporary design of the three-story Villa SAH that is located near  Neuchâtel’s center.
The 2,282 square feet home is surrounded by large homes, therefore its design concentrates it in a compact volume, looking for its light source vertically, rather than horizontally.

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

The villa is located near the centre of Neuchâtel, Switzerland. It settles on a small plot surrounded by quite massive houses. Therefore, the house is concentrated in a compact volume, seeking for openings and light vertically. It develops over three levels, the highest and brightest of which are hosted the living room, dining room, kitchen and terrace.

In respect to the occupants’ privacy, the North façade displays a shield to the street whereas the South façade opens on to beautiful framed views of the city, lake and Alps.

The layout was designed to allow light to flow in through all three levels, thanks to high ceilings, over lapping spaces and skylights.

Sleeping areas are set on the intermediate level focusing on intimacy, whereas the utility rooms lay on the ground floor, taking benefit of a direct access to the garden.

Andrea Pelati Architecte

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

Villa SAH by Andrea Pelati Architecte in Neuchâtel, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Project: Jewel Box Villa
Architects: Design Paradigms
Location: Lausanne, Switzerland
Area: 3,229 sqft
Photographs by: Courtesy of Design Paradigms

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Jewel Box Villa by Design Paradigms

The Jewel Box Villa is an energy-efficient home with a green-roof that sits on a long, narrow plot overlooking the shores of one of Lausanne’s largest lakes.
Due to its location, the owner wanted to maximize the views to both the south and west. For this reason, the residence has taken up a rectangular form with an outer shell shaped construction that juts outwards and up.

The owner, an environmental consultant, also wanted to make sure that the home with use both passive and active energy sources, with focus on solar and geothermal, therefore Design Paradigmsthe Chinese studio that designed the Jewel Box Villa had to make sure that it meets all local energy and eco-certification standards.

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

The Villa is a mixed material structure utilizing recycled concrete, steel and wood as primary structural systems. The outer shell quickly became a multi faceted garden over a concrete structure.

Partially opening itself up and revealing the primary body. We wanted something heavy but contradictory, suspended, creating a tension and through that tension an inherent calm. The primary body became a suspended core-ten box, being revealed in certain parts and covered by the shell structure in others.

We imagined that this outer shell is a box that is in the process of being opened, hence the outward leaning eastern wall, and the suspended piece of metal became a jewel that is revealed as the box opens up. This notion has given the name to the villa: Villa Jewel Box.

Design Paradigms

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

Jewel Box Villa by Design Paradigms in Lausanne, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Project: Villa G
Architects: SCAPE
Location: Sorengo, Switzerland
Area: 3,659 sqft
Photographs by: Francesco Mattuzzi

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Villa G by SCAPE

Villa G is a contemporary family home located in Sorengo in the district of Lugano in Switzerland. It was designed by SCAPE, an Italian studio who have built this home around contrasting volumes that rise up from the ground.
It is placed on a steep hillside plot that is near a protected wood. The parcel of land also opens up a partial view of the mountain ridge over the nearby lake.

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

The G family home in Sorengo, on the edge of Lugano in Ticino, is the category of villa that Palladio-1 put forward as a contrast with the town house. The site, a long narrow strip of land on a steep slope, is part of a hilly area, bordered on its short sides by a private road and another property.

On the long sides it is fringed by another site being developed and a wood that is legislatively bound. To enjoy the fine view of the mountains and part of the lake, the ground level must by raised by three metres. Iñaki Abalos would define Villa G as the product of pragmatism.

The spaces are articulated according to the client’s precise requests, such as the fact that all the main living spaces on the ground floor, with a second floor devoted only to a games room, guest area and the solarium with a heated pool. As a house, it is neither too large nor too small. There is room in it for all that is needed for each member of the family to live life autonomously.

The plan involves an interchange of open glassed areas and enclosed volumes to house the technical and service zones as well as the closed rooms such as the study. From the entrance, positioned just over two metres from the road, a long corridor crosses the entire main floor, broadening as it reaches the sitting room and dining area. The house is a system that is reflected in the spaces. Villa G has been designed so as to permit all the internal areas to open onto the wood: allowing architecture to become an environmental filter. A central patio increases further the important relationship between inside and outside.

The volumes, made up of load-bearing partition walls, are of different heights and emerge at the upper level to construct an artificial landscape that contrasts with the natural landscape of the mountains. The choice of materials is intentionally restricted; the walls are in pale cement treated with reflective paint both for aesthetic reasons and to protect them. Inside, the insulation is covered with white plaster.

Externally the house has been clad in local stone. Opaque aluminium fittings bring a contemporary touch to the project as a whole. Particular mention should be made of the realisation process. The pragmatic method ties together technical aspects and nature. From a technical point of view there is a merging with Swiss artisanship.

The metal sheet subtly working, resolves details related to dripping water. The formworks, thanks to a system created ad hoc for the house, hide the join marks so that the aesthetics of the cement walls are not compromised and to allow the parquet floor to be recessed without the need for a skirting board.

SCAPE

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

Villa G by SCAPE in Sorengo, Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Project: Concrete House
Architects: Wespi de Meuron Romeo architects
Location: Gambarogno, Switzerland
Area: 1,377 sq ft
Photographs by: Hannes Henz

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects

Wespi de Meuron Romeo architectsa Swiss architecture studio has encased the walls of this contemporary home with coarse concrete which is where it gets its name Concrete House from. It is located in the municipality of Gambarogno in Switzerland on a site from which it overlooks Lake Maggiore.
The house belongs to one of the directors of the studio that designed it, therefore it is set on a steep slope right next to the architects’ studio. It spreads along three stories where two of them sit below street level.

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

The house, designed as a residence for a family of three persons, was built in the immediate proximity of the architecture office in Caviano on the Lake Maggiore.

In terms of adequate architectural densification new living space should be created on a remaining area of just 128 m2 (1,378 ft2), on the same plot as the architecture office was built in 1981, without damaging the existing qualities. On the contrary, an enrichment of the outer spatial situation should be generated with reasonable densification in context with the existing building.

The building laws determined the outer form of the building, what often happens when leftover plots are developed. The minimal distance to the road, the minimal distance to the forest, the minimal building distance to the architecture office as well as the right to build on the limit to the southwest neighbour, create an irregular pentagonal form of totally 79 m² (850 ft²) surface. A clear rectangle of 48 m² (517 ft²) surface, which is the isolated interior, was integrated in this irregular form.

The polygonal exterior shape and the steep topography of the site let the building appear as an archaic stone block in middle of the forest, this is reinforced by the rough washed concrete surfaces becoming darker by the weathering.

To the mountain-sided street the construction presents itself as a closed, simple one-storey volume. The only opening towards the street is the raw steel gate leading to the entrance court. A 3 m (102 ft) wide forecourt with a natural stone pavement and two palms connects the house to the street and upgrade it spatially.

To the valley-side, the house appears as a narrow 3-storey tower. The house is organised on three floors: the top floor on the street level accommodates the entrance, the main living area and dining with the open kitchen, on two sides it’s completely closed and on the other two sides it’s completely vitrified towards the courtyards.

The entrance courtyard on the mountainside protects the house against insight from the street and in the meantime it lets the sunlight in. The inner courtyard on the seaside releases the view to the lake and the mountains through a big roofed opening; while it’s closed wall surfaces reflect the sunlight to the inside.

Both courtyards, each with a wisteria, let the living room becomes a “garden” room and let the inhabitants experience in an unusual intense way the varying atmospheres of the weather and the light.

A skylight above the staircase allows light to penetrate into the lower floor, which accommodates two bedrooms, each with its own outdoor loggia, the bathroom and the stairs to the cellar, where is the technique and a workspace.

Wespi de Meuron Romeo architects

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

Concrete House by Wespi de Meuron Romeo Architects in Switzerland

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

 

Tags: , , , , , , , , , ,